Betonplaten zijn een heel interessante keuze voor het afsluiten van een tuin of een perceel. Ondanks hun wat saaie imago hebben ze best wel wat voordelen, waardoor ze in heel wat gevallen de beste keuze zijn.
Bovendien heb je veel meer keuze dan enkel maar de standaard grijze betonplaten die we allemaal kennen. Welke varianten zijn er allemaal? Hoe plaats je ze? En wat is de prijs voor een omheining met betonplaten?
Er zijn best wel wat redenen te verzinnen waarom je voor betonplaten zou moeten kiezen. Ze hebben heel wat voordelen ten opzichte van andere soorten omheiningen.
Dit zijn maar enkele van de vele voordelen van betonplaten.
+ Beton is een materiaal dat bekend staat voor z’n stevigheid. Een betonnen afsluiting is dan ook heel stevig en duurzaam. Zo’n afsluiting gaat makkelijk jarenlang mee. Bovendien biedt het al die jaren de nodige bescherming tegen de wind.
+ Een betonnen afsluiting is niet transparant, en biedt dus ook de nodige privacy. Een heel interessante eigenschap voor mensen die gesteld zijn op hun privacy.
+ Betonplaten zijn heel onderhoudsvriendelijk. Na plaatsing hoef je er nauwelijks nog naar om te kijken. Uiteraard kunnen ze wel eens vuil worden na enkele maanden in de regen en de wind te hebben gestaan, maar je kan ze makkelijk afspuiten met een tuinslang.
+ Betonplaten zijn qua prijs zeer aantrekkelijk, zeker indien je dit type afsluiting vergelijkt met andere soorten afsluiting. Later in dit artikel gaan we dieper in op de prijs van betonplaten.
+ Betonplaten mogen dan wel een grijs imago hebben, je kan ze makkelijk opvrolijken door te kiezen voor varianten. Zo kan je een betonnen afsluiting combineren met houten panelen of met een draadafsluiting. Ook kan je er makkelijk een haag voorzetten, zodat je toch al wat meer kleur brengt in je afsluiting.
Een betonplaten afsluiting heeft bij veel mensen nog steeds een grijs imago. Maar dit is onterecht, want tegenwoordig kan je kiezen uit verschillende varianten.
Dit zijn je mogelijkheden om je betonnen afsluiting esthetisch iets aantrekkelijker te maken.
Uiteraard kan je in de eerste plaats kiezen voor de standaard grijze betonplaten die we allemaal kennen. Deze betonplaten waren vooral in de jaren ‘60 tot ‘80 van de 20ste eeuw heel populair in ons land. De betonplaten afsluiting werd daarna meer en meer vervangen door de draadafsluiting, eventueel in combinatie met een haag.
Betonplaten komen nu terug meer en meer in het straatbeeld, vooral omdat veel mensen graag terug een onderhoudsvriendelijke afsluiting willen. De industriële look van betonplaten past ook bij het strakke en moderne ontwerp van veel hedendaagse tuinen.
Betonplaten kan je ook plaatsen in combinatie met een draadafsluiting. De betonplaat komt dan onderaan de draadafsluiting, met de bedoeling de draad te beschermen tegen bv. grasmaaiers.
Maar de betonplaat onderaan de draadafsluiting biedt bijvoorbeeld ook bescherming tegen dieren die onder de draad door willen kruipen. Denk maar aan vossen die het gemunt hebben op je kippen, of mollen die onder je draad door willen kruipen om je tuin overhoop te halen.
Door betonplaten te combineren met een draadafsluiting, valt je privacy natuurlijk weg. Maar dit kan je verhelpen door bijvoorbeeld een haag voor de afsluiting te plaatsen, of door je afsluiting te laten begroeien met klimop.
Een draadafsluiting combineren met betonplaten heeft heel wat interessante voordelen. Zo is het goedkoop, makkelijk te plaatsen, en toch heel stevig.
Ontdek meer over draadafsluitingen.
Ben je wel fan van de stevigheid van beton, maar vind je het grijs maar wat saai? Dan kan je ervoor kiezen om betonpalen te combineren met houten panelen. In dit geval combineer je de stevigheid van beton met de warme uitstraling van hout.
Bij dit type afsluiting bestaan de pilaren uit beton, maar ook onderaan wordt nog een betonplaat aangebracht. Deze betonplaat zorgt ervoor dat het hout niet in aanraking komt met de bodem. Indien de bodem namelijk lange tijd vochtig blijft als gevolg van overvloedige regen, dan kan het hout na verloop van tijd gaan rotten. De betonplaat aan de onderkant van de houten panelen neemt dit risico weg.
Maar er zijn nog andere voordelen aan dit type afsluiting. Zo heb je met hout heel veel mogelijkheden. Je kan immers kiezen voor verschillende houtsoorten, die elk hun eigen uitstraling hebben.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor betonplaten met structuur. Zo zijn er betonplaten op de markt met een houtstructuur of een baksteenmotief. Op die manier doorbreek je het eentonige karakter van beton, en lijkt het alsof je afsluiting uit andere materialen is opgebouwd. Dit zorgt meteen voor een andere sfeer in je tuin.
Een afsluiting met betonplaten is redelijk eenvoudig te plaatsen. Het belangrijkste is om de betonnen paalhouders stevig in de grond te verankeren. Dit worden gedaan met behulp van meer beton.
De afstand tussen de paalhouders is afhankelijk van de lengte van de betonplaten. Doorgaans houdt men een afstand van zo’n 180cm aan.
De paalhouders bevatten sleuven aan beide zijden van de paal. De betonplaten kunnen makkelijk in deze sleuven geschoven worden, zodat ze stevig verankerd zitten tussen de palen.
Dit type afsluiting gaat makkelijk meer dan 50 jaar mee zonder onderhoud.
Zoals we al aangaven bij het overlopen van de vele voordelen van betonplaten, heeft een betonnen afsluiting na plaatsing nauwelijks tot geen onderhoud nodig. Dit type afsluiting gaat makkelijk meer dan 50 jaar mee zonder onderhoud.
Wel kan vuil en mos zich na verloop van tijd beginnen opstapelen. Wil je vermijden dat je afsluiting er vuil gaat beginnen uitzien? Dan kan je best om de drietal jaar een reinigingsbeurt inzetten. Je kan je betonnen afsluiting makkelijk reinigen met behulp van een hogedrukreiniger.
De prijs voor een afsluiting met betonplaten hangt vooral af van de lengte en de hoogte van de afsluiting. Qua hoogte hanteert men vaak de standaardhoogte van 180cm. Ook afsluitingen van 200cm hoog komen relatief vaak voor.
Voor het laten plaatsen van een omheining met betonplaten beginnen de prijzen al vanaf zo’n 50 euro per lopende meter. Uiteraard kan de prijs nog oplopen indien blijkt dat er voorbereidende werken uitgevoerd moeten worden, zoals het gieten van een fundering.
Voor een prijs op maat raden we je aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten in de buurt, en hun prijzen te vergelijken.
Overtuigd van de voordelen van een afsluiting met betonplaten? Benieuwd naar de prijs van dit type afsluiting? Vraag gratis meerdere offertes aan via ons offerteformulier, en vergelijk prijzen van specialisten uit jouw regio. Betaal steeds de laagste prijs voor jouw afsluiting!
Geen goede offerte ontvangen? Geen nood, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.